3 minutové jídlo aneb jak se nezbláznit u plotny

Nebaví mě vařit.

Ne každý den. Nebaví mě přemýšlet, co teplého uvařit každý večer k večeři a pak trávit věčnost u plotny. Ano, dělaly to tak naše babičky a mnohé mámy, ale to neznamená, že to tak musí dělat každý. Představa, že po tom, co bych svému výtvoru dala takové množství energie a času, ho pak někdo zhltne a ani pořádně neví, co jí (protože u toho kouká buď do novin – dříve a nebo telefonu-nyní) a nebo ani ho vlastně ani neocení, protože to jeho vybranému jazýčku nelahodí, mě vůbec neláká. Já vím, každý si to udělá takové, jaké to chce mít.

Já mám úplně jinou představu o tom, jak efektivně využít čas.

Možná proto se se mnou vlastně poprvé rozešel můj bývalý manžel, jak všude rozhlašovala, moje, teď už bývalá, tchýně. Protože jsem nevařila. No ano, vše ostatní je totiž v porovnání s teplou večeří v 6 hodin na stole naprosto nedůležité.

Pokud rádi vaříte a vyloženě si užíváte hodiny nad přípravou, je to v pořádku a já k Vám někdy ráda přijdu na oběd. 🙂

Jednou za 5 až 10 let se zblázním a popadne mě vařivá mánie.

Dlouho přemýšlím, co všechno uvařím. Pak dlouho nakupuju a pak to ještě déle vařím. Vařím celý den. Peču, smažím, dusím a dělám jídlo o 5 chodech.

Pak jsem z vaření zase pěkně dlouho vyléčená.

Proč nevařím každý den několikachodové menu?

  • Protože na to nemám čas.
  • Protože mě to nebaví a neuspokojuje.
  • Protože mě nudí rutina a dělat něco pořád dokola mě ubíjí.
  • Protože mně to přijde neefektivní.
  • Protože si to stejně nemám čas v klidu sníst.
  • Protože když vymyslím, co bych mohla uvařit, zjistím, že na to doma nemám suroviny.
  • Protože mám 3 děti, z čehož dvě mám neustále za krkem nebo na hřbetě, když jdu např. zamést to, co se mi rozsype.

„Ků“ volá Tobík, jakmile mě vidí na všech čtyřech. To v překladu znamená:

„Brácha, honem pojď, máma dělá zase koně a bude nás vozit!“ a během vteřiny je mám oba na zádech.

V tu chvíli jakákoli představa flambování je hotové sci-fi. Úplně vidím, jak rozzáříme závěsy v kuchyni.

Což mi připomnělo vánoční vtip:

Maminko, proč nám hoří stromeček?

Neříká se hoří, ale svítí, Pepíčku.

A maminko, proč nám svítí i záclony?

Co tedy vařím já?

Úplně nejradši si nechám uvařit u nás doma. To je ze všeho nejlepší. Pokud to nejde, mám osvědčená jídla, která si nechám dovézt. Někdy si je sama přivezu.

A když ani jedno z toho nejde, vařím rychlá jídla, která jsou hotová do 3 minut.

Jinak totiž hrozí, že spadne lednice, na kterou se dvojčata navěsí, protože se dožadují jídla. Jeden z nich má od malička velkou chuť k jídlu. Sní téměř cokoli. Ten druhý velmi rychle pochopil, že když zaváhá, nejí. A můj prvorozený? Ten si prvních 7 let užíval privilegia jedináčka a na dva nové „otesánky“ reaguje po svém. Oblíbené jídlo si schovává a v tom, co má na talíři, se i nadále pořád „rýpe“.

Inspirace pro všechny, kteří se chtějí rychle najíst a nechtějí pořád jen mazat chleba nebo se stravovat venku.

Tento výběr se osvědčil mně, děti jsou nadšené a já to dotahuju k dokonalosti tím, že sama se sebou soutěžím, o kolik míň nádobí dokážu našpinit, než když jsem vařila posledně.

Seznam osvědčených 3 minutových jídel

  • 1
    Nudle s mákem a medem.
    Pozor - mák je potřeba mít rozemletý, jinak se z něj nevstřebají minerály a vitamíny (E, A, B1, B2, B3 a B6). Obsahuje 12x víc vápníku než kravské mléko (které mimochodem vůbec nepijeme a brzy napíšu proč). Takže mák u nás jíme hodně.
  • 2
    Hummus.
    Hummus na toasty, na rohlíky, na chleba, do těstovin (buď koupený a nebo doma udělaný. V DM prodávají cizrnu ve sklenici, kterou je možné hned rozmixovat ručním mixérem). Moc zdravé.
  • 3
    Rizoto.
    Rizoto na milión způsobů. Večer nebo kdykoli, když je čas, si dám vařit rýži a pak ji promíchám s tím, co je k dispozici. Na pánvi je to rychle teplé a zakápnu olivovým olejem.
  • 4
    Nudle.
    Instatní nudle s pestem zeleným nebo červeným. Obě varianty jsou moc dobré. Občas ještě posypu strouhaným sýrem a přidám olivy.
  • 5
    Fazole.
    Fazole (baked beans) smíchané s noky (gnocchi). Noky se dají jen do vařící vody a vaří 2 minuty, než vyplavou nahoru. Pak sliju vodu a smíchám s fazolemi, které už nemusím ani ohřívat. Je možné posypat sýrem.
  • 6
    Polévka vývar.
    Polévka – zeleninový vývar. Ten se teda vaří déle, ale příprava dlouho netrvá, pokud uděláte jisté modifikace. Kořenovou zeleninu omyjete a oškrábete a na másle rychle osmahnete tak, jak je (nenastrouhaná). Pak ji zalijete vodou a necháte vařit (na zadních plotnách, samozřejmě, aby nikdo z dětí nemohl vlézt do hrnce a na nízkou teplotu, abyste nemuseli hrnec hlídat). Až bude zelenina měkká, můžete ji nakrájet, dochutit bujónem (používám BIO kvalitu) a zahustit nudlemi, vločkami, kus-kusem nebo třeba pohankou (tu já nemusím).
  • 7
    Polévka špenátová.
    Špenát mražený dám večer rozmrazit a pak jen uvařím, přidám smetanu, sůl a sýr.
  • 8
    Jednohubky.
    Okurka na kolečka, kanadské borůvky a „jednohubky“ nakrájené z rohlíku a namazané hummusem (klukům chutnají snad všechny možné příchutě, od oliv až po sušená rajčata. Chilli papričky jsem na nich ještě nevyzkoušela).
  • 9
    Toasty.
    Toasty s mozarellou a rajčátky a balzamikem.
  • 10
    Zapečené toasty.
    Zapečené toasty s tím, co je po ruce. Moje děti je milují. Nakrájím na trojúhelníčky.
  • 11
    Vajíčka míchaná.
    Do míchaných vajíček dám sůl, papriku, kurkumu (ta má přímo zázračné účinky).
  • 12
    Omeleta.
    Vajíčka se dají rozkvedlat i na pánvi, než se rozpálí. Přidám sůl, papriku a moji oblíbenou kurkumu.
  • 13
    Avokádo.
    Avokádo oloupat, rozmačkat, posolit, přidat kurkumu a česnek. Namazat na cokoli. A jako bonus na to volské oko.
  • 14
    Pasta, pasta, pasta.
    Těstoviny s pestem, nejoblíbenější je teď pesto červené. Děti jsou umazané snad úplně všude.
  • 15
    Špecle (Spaetzle).
    Špecle se slaninou a rajčatovou omáčkou. Slaninu, která je již nakrájená na kostičky osmahnu na pánvi do křupava, přidám špecle a přimíchám nasekaná rajčata ve sklenici. Vše smíchám a přisypu strouhaný sýr.

 

Ke všemu podávám nakrájenou zeleninu, té není nikdy dost. Během sezóny kupuju bedýnky, které se mi moc osvědčily. Kvalita a chuť zeleniny a ovoce je úplně jiná, než v běžném obchodě.

Určitě to není vyčerpávající seznam. Pokud Vás napadne něco, co by bylo fajn přidat, pište. Moc ráda se nechám inspirovat něčím novým.

S láskou k rychlému vaření 🥣

Vaše Martina💖

Martina Vokurková Chocová

Profesí jsem forenzní genetik a soudní znalec a svoji práci mám moc ráda, protože je plná nečekaných událostí a já nesnáším rutinu. Také jsem lektorka angličtiny a zároveň rebel, který učí jinak, než v klasických školách (již 20+ let), autorka online kurzu angličtiny pro děti CoolBeans a projektu myška Millie pro děti. Jsem mámou 3 úžasným dětem, které mě každodenně školí např. v trpělivosti (9 letého kluka a dvouletých neposedných dvojčat) A taky jsem žena, která se nevzdává při prvních, druhých, ani třetích nezdarech a jde životem svojí vlastní cestou. Miluji hudbu (zpěv a nadchla jsem se pro bicí), která mi pomáhá přežít těžké chvíle a přináší radost do života. A jsem nadšená spisovatelka příběhů, povídek a článků pro vlastní potěšení a inspiraci druhým. Prožila jsem mnoho šíleného, abych se naučila vážit si maličkostí každodenního života.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.